fbpx

Antwerpen Cultuur in overvloed

Bekijk de mooiste monumenten van Antwerpen.

‘Must sees’


Het steen

Het Steen is het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen. Doorheen de geschiedenis heeft het Steen verschillende functies gehad. Zo heeft het dienst gedaan als burcht, maar was het ook een rechtbank, een gevangenis en een tehuis voor invalide soldaten. Vanaf 2021 zal het Steen een nieuwe functie krijgen als onthaalcentrum waar bezoekers en inwoners terecht kunnen voor informatie, tickets, boekingen en exposities. Het Steen bevindt zich langs de Schelde en is ideaal om te combineren tijdens een wandeling langs het water.

Adres: Steenplein 1, 2000 Antwerpen (2 minuten wandelen vanaf Hotel O Kathedral)

De Onze-Lieve Vrouwekathedraal: Slapen met zicht op de bekende kathedraal van Antwerpen. Dan moet u ook even binnen zijn geweest! De kathedraal is een gotische kruiskerk gebouwd tussen 1352 en 1521. De kerk wordt tot de hoogtepunten van de Brabantse gotiek gerekend en is ook opgenomen op de lijst van werelderfgoed van UNESCO.

Adres: Groenplaats 21, 2000 Antwerpen (recht tegenover Hotel O Kathedral)

Openingsuren en tarieven: www.dekathedraal.be

Het stadhuis van Antwerpen

Overwegend gebouwd in renaissancebouwstijl tussen 1561 en 1564. De midden sectie doet echter ook denken aan de barok. Het stadhuis is ook opgenomen in de lijst van UNESCO-werelderfgoed en zeker een bezichtiging waard!

Adres: Grote Markt 1, 2000 Antwerpen (gelegen om de hoek van Hotel O Kathedral)

De Vlaeykensgang

Hier heeft de tijd echt stil gestaan. Het is een wirwar aan steegjes en gangetjes die de Hoogstraat, de Oude Korenmarkt en de Pelgrimsstraat met elkaar verbinden. De gang dateert van het jaar 1591 en je kan er zo wegdromen en inbeelden hoe het er hier aan toe ging in de vervlogen tijden. Vroeger woonden hier de armste van de Stad. Nu vind je er kunstgalerijen, antiekwinkeltjes en het gerenommeerde restaurant Sir Anthony Van Dyck.

Adres: Oude Korenmarkt 16, 2000 Antwerpen (Om de hoek van Hotel o Kathedral)

Must Visit


Museum Plantin-Moretus

In dit museum wordt het verhaal verteld van de drukkersfamilie Plantin-Moretus. In de 16de eeuw bevond hier de boekdrukkerij van Christoffel Plantijn, die later werd overgenomen door zijn schoonzoon Jan Moretus. De drukkerij fungeerde als ontmoetingsplaats voor geleerden en humanisten. Het museum werd in 2005, als eerste museum ooit, op de lijst van UNESCO-werelderfgoed geplaatst. Hier vind je een schat aan historische boeken, drukken, manuscripten enkele atlassen (o.a. Ortelius) en cartografische wereldbollen naar het model van Gerardus Mercator. Daarnaast vind je er ook authentieke houten drukpersen, unieke collectie aan handgietvormen en dergelijke die van uitzonderlijk belang zijn als typografisch erfgoed.

Adres: Vrijdagsmarkt 22-23, 2000 Antwerpen (op 2 minuten wandelafstand van Hotel O Kathedral)

Tickets en openingsuren: www.museumplantinmoretus.be/nl

MAS ( Museum Aan de Stroom)

Gelegen in een van de gezelligste en opkomende wijken in het Antwerpse, het eilandje. Hier kan u het rijke verleden, de stroom, de haven en de wereld van Antwerpen ontdekken. Boven op de 10de verdieping kan u genieten van een prachtig panoramische uitzicht over Antwerpen. Elke verdieping geeft u met haar vaste of tijdelijke collectie een nieuw verhaal over Antwerpen. Alsook vindt u op de negende verdieping het tweesterrenrestaurant ’t Zilte. Dit alles maakt dat het MAS een uitgegroeid is tot een trekpleister voor mensen uit alle hoeken van de wereld.

Adres: Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen (15 minuten wandelafstand van Hotel O Kathedral)

Voor openingsuren en ticketprijzen: www.mas.be/nl

Red Star Line Museum

In dit museum wordt het verhaal verteld van de emigranten die jaren geleden naar Amerika emigreerden in de hoop op een beter leven. Je hoort er de aangrijpende verhalen van de emigranten in combinatie met het verhaal van de Red Star Line. Hiernaast wordt hier ook de hedendaagse migratie belicht, daar migratie iets is van alle tijden.

Adres: Montevideostraat 3, 2000 Antwerpen (20 minuten wandelafstand van Hotel O Kathedral)

Voor openingsuren en tickets: www.redstarline.be

Rubenshuis

Peter Paul Rubens is misschien wel de bekendste Antwerpse Kunstenaar. Het Rubenshuis is een prachtig stukje erfgoed en één van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld. In het museum kan je de wereld van Rubens ontdekken, maar hier vindt u ook de kunstwerken terug van Van Dyck en Breughel de oude. Ook de tuin van het Rubenshuis, geïnspireerd op een schilderwerk, biedt een oase van rust in de drukke stad. Zeker een bezoek waard!

Adres: Wapper 9-11, 2000 Antwerpen. (10 minuten wandelen vanaf Hotel O Kathedral)

Voor openingsuren en tickets: www.rubenshuis.be

FOMU (fotomuseum)

in het fotomuseum wordt de tijdlijn van de fotografie weergegeven. Je vindt hier een permanente collectie en tijdelijke collecties van zowel Belgische als Internationale fotografen. Daarnaast vind je hier ook Cinema Zuid, waar dagelijks filmvoorstellingen worden georganiseerd.

Adres: Waalse kaai 47 (15 minuten wandelafstand van Hotel O Kathedral)

Voor openingsuren en tickets: www.fomu.be

MoMu (Modemuseum)

Hier kan je tijdelijke collecties terugvinden van bekende ontwerpers of een mode-gerelateerd thema. Twee keer per jaar veranderd men van tentoonstelling en krijgt de tentoonstellingsruimte een aangepaste invulling.

Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen ( 5 minuten wandelen van Hotel O Kathedral)

Website: www.momu.be

MuHKA

Het museum voor hedendaagse, beeldende kunst, film en beeldarchitectuur. Naast een vaste collectie vind je hier ook tijdelijke tentoonstellingen. Daarnaast kan u er ook ateliers voor kinderen terugvinden en gezinsspelen die de kunst van vandaag en morgen vertellen. Een uitstap voor heel het gezin!

Adres: Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen (15 minuten wandelen vanaf Hotel O Kathedral)

Voor meer info betreffende de tentoonstellingen, tickets en openingsuren: www.muhka.be

DIVA

Antwerp Home of Diamonds. Wat Antwerpen ook wereldberoemd maakt is zijn briljant verleden. Vanaf eind 2017 kan je op de suikerrui terecht voor ons ‘Briljantwerps verhaal’. U wordt meegenomen op een interactieve reis met de focus op diamant, juwelen en aanverwante luxeproducten.

Adres: Gildekamerstraat 9, 2000 Antwerpen ( 2 minuten wandelafstand van Hotel O Kathedral) 

Voor openingsuren en ticket: www.divaantwerp.be