fbpx

Antwerpen Winkelstad

Bekijk wat onze stad u te bieden heeft.

Antwerpen, de winkelstad bij uitstek


Antwerpen, een modestad

Talrijke ontwerpers hebben ervoor gezorgd dat Antwerpen wereldfaam heeft vergaard op vlak van mode. De belangrijkste onder hen zijn de Antwerpse zes, afgestudeerd aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Het verhaal start wanneer een groep jonge Belgische ontwerpers met hun werk naar Londen trekken voor de British Designers Show. Ze trekken de aandacht van Britse modejournalisten die hen omdopen tot de zes van Antwerpen. Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs, Marina Yee, Dirk Van Saene, Ann Demeulemeester en Dries Van Noten en later ook vervoegd door Margiela werden gezien als een revolutionaire kracht. Ze worden internationaal bewierookt door gerenommeerde modejournalisten en magazines en hebben volgens kenners mee de stijl van de jaren ’90 bepaald. De meeste onder hen bleven achteraf in Antwerpen wonen en werken en hebben hun hoofdkwartier in onze stad. Mede door hen is Antwerpen internationaal uitgegroeid tot de modestad zoals wij ze kennen.

Dit maakt dat Antwerpen de shopstad is geworden bij uitstek. Zo is de binnenstad op te delen in verschillende winkelgebieden die voor ieder wat wils bieden. Hieronder geven wij u een overzicht van de belangrijkste winkelstraten.

De meeste winkels zijn van maandag t.e.m. zaterdag geopend van 10u tot 18u. Op vrijdag zijn de meeste grote ketens open tot 19u. Sinds kort kan je iedere eerste zondag van de maand ook naar hartenlust komen shoppen tussen 10u – 18u .

De Meir

De autovrije wandelboulevard, waar de meeste grote winkelketens een filiaal hebben. De wondermooie en imposante rococo-gebouwen uit de 18de en 19de eeuw geven een prestigieuze indruk. Op de Meir bevindt zich ook de stadsfeestzaal. Deze is recentelijk gerestaureerd tot een prachtig en exclusief winkelcentrum. Kortom de Meir is de hotspot voor iedere shopaholic.

De Nationalestraat

hier bevindt zich het hart van de Antwerpse Modescene. In de Nationalestraat en de omliggende straten vindt je de grote internationale namen en Antwerpse ontwerpers. Ook het Modemuseum (MoMu), de befaamde Antwerpse modeacademie en het Flanders Fashion Institute  vindt je hier. Vergeet zeker ook niet de Lombardenvest en de Steenhouwersvest. Beide zijstraten van de Nationalestraat zijn populair bij internationale namen en ex-modeacademici.

De Kammenstraat

de straat voor de echte hipsters onder ons! Naast boetieks vind je hier ook een aantal gedurfde zaken, tweedehandszaken en de grote denim merken. De straat is hip en trendy onder de jeugd en wordt ook wel bezien als dé straat voor de alternatieven.

De Wilde zee

Vijf verkeersvrije straatjes vormen de sfeervolle Wilde zee. Hier vind je exclusieve winkels, hippe merken, maar ook exclusieve delicatessen. Eerst en vooral is de straat onmisbaar voor de echte fashionistas. Hier vind je de beste kleding boetieks, schoenenwinkels en make-up brands.

Ook foodies worden hier verwend door de aanwezigheid van overheerlijke delicatessen en snoeperijen. Hier vind je bakkerij Goossens, ook wel de meest authentieke bakkerij van Antwerpen genoemd. Een piepkleine bakkerij waar mensen dagelijks tot ver buiten in de rij staan. En ook de lekkerbekken worden hier verwend. Ga zeker eens binnen in Désiré de Lille en proef de heerlijke wafels en lacquemants. Daarnaast is er ook nog een gerenommeerde viswinkel en kan je er sinds kort ook de enige echte frietjes van Sergio Herman proeven. Kortom een walhalla voor echte foodies.

Tip: vergeet niet langs ‘Den Deugeniet’ met zijn blote kontje te wandelen. Dit is het kleine neefje van het beroemde Manneke Pis.

Huidevetterstraat

In de Huidevetterstraat vind je Italiaanse luxemerken zoals Patrizia Pepe en Pinko, maar ook grote ketens zoals de Zara en Massimo Duti hebben hier een filiaal. De straat ligt vlakbij de Meir en de Wilde zee en dus zeker te combineren tijdens jouw shoppingtrip.

Quartier Latin

ook wel de theaterbuurt in de volksmond, door de aanwezigheid van de Bourla- en de stadsschouwburg. De meest exclusieve boetieks en antiek- en speciaalzaken zijn hier te vinden. Deze buurt is mede door haar aanwezigheid van graanmarkten en een botanische tuin zeer klassenvol. De Schuttershofstraat is de chicste straat waar het ene luxemerk na het andere gehuisvest is. De Leopoldstraat is dan weer de straat bij uitstek voor de antiekliefhebbers.

Kloosterstraat

hier vind je antiek, vintage en tweedehands, alsook sinds kort hippe kledingzaken.  De Kloosterstraat is de straat bij uitstek om uren rond te snuisteren en unieke stuks te bemachtigen. Zondag zijn deze zaken open.

Hoogstraat

de autovrije Hoogstraat op een steenworp van Hotel O Kathedral staat gekend voor zijn unieke winkels waar je elke dag terecht kunt. Op zondag is dit de winkelstraat bij uitstek.

Grand Bazar shoppingcenter

Groenplaats met het Grand Bazar shoppingcenter. Hier vind je alles van elektronica tot lingerie. Hier zijn een vijftigtal winkels gehuisvest onder één dak. Perfect voor het shoppen op een regenachtige dag.

Markten in Antwerpen

Iedere week zijn er ook een aantal markten die de moeite zijn om eens te bezoeken. Zo mag u zeker niet de bruisende markt op het theaterplein niet missen. Iedere zaterdag en zondag worden hier de kraampjes uitgestald en  functioneert het plein met zijn gezellige foodtrucks ook als ontmoetingsplaats voor jong en oud.

Hieronder een kort overzicht van de interessantste toeristische markten:

 

Wat Wanneer Waar
Vrijdagmarkt Elke vrijdag Vrijdagmarkt 9u-13u Veiling van oude inboedels, antiek, tweedehands
Exotische markt Elke zaterdag Oudevaartplaats, Theatherplein en omgeving 9u-16u In de volksmond de vreemdelingenmarkt gedoopt.
Vogelenmarkt Elke zondag Oudevaartplaats, Theatherplein en omgeving 8u- 13u (14u indien zomeruur) Gekend onder de Antwerpenaren als de vogeltjesmarkt.
Antiekmarkt Elke zaterdag Lijnwaadmarkt 9u-17u Antiek
Antiekmarkt Elke zondag Sint-Jansvliet 9u-17u Antiek
Lambermontmartre Elke laatste zondag van de maan (mei t.e.m. september) Leopold de Waelplaats 12u-17u Kunstbeurs
Boekenmarkt Iedere derde zondag van de maand (maart t.e.m. oktober De Koninckplein 10u-17u Boekenmarkt met muziek